Expertises

EXPERTISES OP DE KJS

Kindercoach: een steun in de rug om mentaal sterker te worden

Onze kindercoach Janine van Berkel geeft individuele begeleiding en soms ook coaching in een kleine groep. Daarbij staat het stimuleren van de eigen kwaliteiten en het zelfoplossend vermogen van het kind centraal. 

Dat kan zijn op het gebied van zelfvertrouwen, verdriet, angst, sociale vaardigheden of het omgaan met emoties. Kinderen ontdekken hun eigen kwaliteiten en leren deze in te zetten. Ze leren om te gaan met niet-helpende gedachten en deze om te buigen naar helpende gedachten.  Tijdens de coaching is de inbreng van het kind essentieel.  Een oplossing door het kind zelf bedacht heeft een grote kans van slagen. Zo leren ze weer te vertrouwen op zichzelf! 

Het voordeel van een kindercoach op school is dat er korte lijnen zijn tussen ouders en school. We kunnen snel handelen waardoor een probleem niet onnodig lang blijft bestaan en een kind tot leren kan komen. De coaching is laagdrempelig en op een plek waar het kind zich vertrouwd voelt. 

Het lokaaltje van Juf Janine heet "de Kameleon". In tegenstelling tot wat veel mensen denken verkleuren kameleons niet hoofdzakelijk om zich te verstoppen. Ze nemen andere kleuren aan om te communiceren, om hun humeur of gevoel aan te geven. Die gevoelens mogen er zijn. Juf Janine is ook vertrouwenspersoon bij ons op school. Kinderen mogen kleine en grote zorgen met haar delen. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taal-ondersteuning op maat: om sterker te worden in de Nederlandse taal

Sinds 2019 ben ik werkzaam op de KJS. Ik heb een passie voor taal. Vooral het uitbreiden van de woordenschat en begrijpend lezen vind ik erg interessant. Hiervoor heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Ik begeleid vooral kinderen die Nederlands als tweede taal hebben en kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken wat betreft de taalontwikkeling.

In eerste instantie is het goed kunnen spreken van de moedertaal erg belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind die een tweede taal moet leren. Daarnaast proberen we op school zoveel mogelijk Nederlandse woorden aan te bieden om de woordenschat te vergroten.

De kleuters neem ik spelenderwijs mee aan de hand, door de wereld van taal. Ik sluit aan bij de thema's van de groepen. Op die manier leren de kinderen veel nieuwe woorden. Door de herhaling kunnen ze de woorden ook beter onthouden. Het is hierbij belangrijk om woorden te clusteren en verbanden te leggen. We leren dus niet alleen een opzichzelfstaand woord, maar maken ook combinaties met andere woorden. Dit doe ik bijvoorbeeld door een woordweb te maken.

We spelen veel taalspelletjes aan de hand van woordkaartjes, zoals memory, raad het plaatje, wat is weg?, wat ben ik?, bingo of rijmdomino. We verkleden ons als politieagent, tuinman of postbode. Hoe leuk is dat! We lezen veel prentenboeken en bekijken vertelplaten.

De kinderen die extra taalondersteuning nodig hebben, krijgen bij ieder thema een verteltas mee naar huis. Hier zitten allemaal leuke materialen in om ook thuis mee te oefenen en spelen. Op deze manier zijn ook ouders betrokken bij de taalontwikkeling van hun kind.

In de midden- en bovenbouw help ik kinderen met het beheersen van de taaldoelen. We herhalen wat in de klas besproken is en oefenen met nieuwe woorden. Dit doen we op papier maar ook door middel van spelletjes.

Om teksten goed te leren begrijpen, begeleid ik de kinderen stap voor stap door de tekst die ze moeten lezen. We zoeken samen bij de lastige woorden een plaatje, beeldmateriaal of we gaan in en om de school opzoek naar materialen, zodat duidelijk wordt wat het woord betekent. Hierdoor kunnen ze daarna zelfstandig aan de slag in de klas.

Een meerwaarde van de begeleiding op onze school is dat het echt maatwerk is. Er wordt goed naar ieder kind gekeken wat het nodig heeft en de begeleiding wordt hierop aangepast en ingezet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dyslexietraining: beter leren omgaan met taal, als dat een hindernis voor je blijkt te zijn

Juf Merel is de dyslexiespecialist op school. Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog is zij gespecialiseerd in leerproblemen, met een speciale focus op dyslexie. Ze begeleidt leerlingen met lees- en spellingproblemen, voert dyslexiescreenings uit om een verhoogd risico op dyslexie in beeld te brengen en coördineert de aanmeldingen voor verder onderzoek. Omdat ze zelf dol is op lezen, zoekt ze in de begeleiding samen met de kinderen naar boeken die écht bij hen passen. “Soms is het plezier in lezen wat weggezakt bij kinderen die lezen moeilijk vinden. Als lezen weer leuk wordt, dan is dat voor mij het allermooiste resultaat.”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leraarondersteuner: hulp voor de leerkracht én het kind.

Bernice Drogt heeft als leerkrachtondersteuner een zeer afwisselende baan: ze is inzetbaar als ondersteuner in de groep (extra handen, extra begeleiding), met groepjes leerlingen buiten de groep en indien nodig neemt ze de taak van de leerkracht voor de groep tijdelijk over.

De groepen 1, 2 en 3 zijn mijn vaste groepen. Doordat ik regelmatig hier een dagdeel voor de klas sta, ben ik een bekend gezicht voor de leerlingen. Dit geeft hen een veilig en vertrouwd gevoel.

Leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben bij de vakken lezen en rekenen, werken samen met mij. Door deze aandacht groeien ze op de gebieden waar ze het wat lastiger hebben. Dit doe ik met leerlingen van groep 1 t/m 5. De leerkracht en intern begeleider bepalen wie hiervoor in aanmerking komt.

Naast deze vaste taken ben ik ook inzetbaar binnen de hele school om toetsen af te nemen als de leerling deze heeft moeten missen. Zo heeft het de mogelijkheid de toets toch te maken en wordt de leerkracht hier verder niet meer mee belast.

Bij ziekte van een collega kan ik de groep overnemen. Door een goede planning van de leerkracht, zet ik de lessen voort tijdens zijn of haar aanwezigheid. Dat is voornamelijk voor de groepen 1 t/m 5.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oefening baart kunst: een zetje in de rug door leerkrachten

Extra uitleg om leerstof beter te begrijpen, extra oefenen om er vaardiger in te worden. Dat doen we met extra ondersteuning buiten de groep, door leerkrachten van school. Drie leerkrachten hebben een extra dag om dit werk te doen, waar kinderen wel bij varen. Want meer oefenen betekent vaardiger worden en dat geeft meer vertrouwen. Zo eenvoudig is het.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gedragsspecialist: als we een kind nog beter willen begrijpen

Elise van den Bos en Simone van der Meijs zijn opgeleid tot gedragsspecialist. Elise werkt met deze kennis in haar taak als intern begeleider, Simone observeert en analyseert en werkt regelmatig met kinderen die op dit gebied wel wat sturing kunnen gebruiken. Uiteraard zijn de lijntjes met de leerkrachten en ouders kort, we hebben elkaar nodig om op dit gebied stappen te maken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Vergr00tklas: een plek om verder te groeien als je meer uitdaging aankunt

Als leren je makkelijker afgaat en de basisstof niet meer genoeg uitdaging geeft, wordt het tijd voor meer uitdaging. Die bieden we in de Verg00tklas, een plek waarin gespecialiseerde leerkrachten deze leerlingen verder helpen. Voor de onderbouw (groep 1 t/m 4) is dat Linda Gardien, voor de bovenbouw (groep 5 t/m 8) zoeken we momenteel een leerkracht.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoogsensitiviteit: voor als je de wereld intensiever waarneemt

Als je kind hooggevoelig is, is het gevoeliger voor prikkels uit de omgeving, zowel fysiek als emotioneel. Het heeft daardoor meer rust en tijd nodig om te herstellen.

Peter Verkade heeft een opleiding gevolgd om leerlingen te kunnen begeleiden en leerkrachten hierover te informeren.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Executieve functies: wat aan het leren vooraf gaat...

Executieve functies zijn cognitieve processen in je brein, die het mogelijk maken dat je rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en je kunt focussen op wat belangrijk is. Dit zijn belangrijke processen om bijvoorbeeld tot leren te komen. Mariëtte Looije heeft hier een opleiding voor gevolgd, kan deze processen trainen met leerlingen of ouders en leerkrachten advies hierover geven.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------